Συντήρηση Εκτυπωτή

Οι εκτυπωτές μελάνης μοιάζουν με πλαστικά κουτιά που περιέχουν ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη όμως πρόκειται για ευαίσθητα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία, όπως και κάθε μηχάνημα χρειάζονται κάποια συντήρηση.

Με τον καθαρισμό κεφαλής, εξασφαλίζουμε ότι όλα τα ακροφύσια που ψεκάζουν μελάνι είναι καθαρά και χωρίς τίποτα να τα εμποδίζει να ψεκάσουν σωστά. Αν λοιπόν δείτε ότι κάποια χρώματα δεν εκτυπώνονται σωστά ή ότι υπάρχουν μικρά «κενά» στην εκτύπωσή σας, τότε χρειάζεται καθάρισμα η κεφαλή σας. Επίσης, επειδή η μελάνη αυτού του τύπου των εκτυπωτών στεγνώνει αρκετά εύκολα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κεφαλή σας χρειάζεται καθαρισμό αν δεν έχετε πραγματοποιήσει εκτυπώσεις για περίπου ένα μήνα.

Με την ευθυγράμμιση κεφαλής εξασφαλίζουμε ότι όλα τα ακροφύσια είναι σωστά στραμμένα και ψεκάζουν μελάνη στο σωστό μέρος. Όλοι οι εκτυπωτές διαθέτουν διαδικασία ευθυγράμμισης της κεφαλής η οποία ζητάει από τον χρήστη να συμμετέχει, βάζοντας μια σελίδα χαρτί για εκτύπωση και μετά ελέγχοντας και διορθώνοντας πιθανά λάθη στην εκτύπωση. Εδώ και αρκετά χρόνια πλέον η παραπάνω διαδικασία είναι αρκετά εύκολη ώστε ακόμα και πολύ αρχάριοι χρήστες να μπορούν να καταλάβουν τι να κάνουν και πότε.

Συντηρηση

Όλοι οι εκτυπωτές διαθέτουν μικρές ρόδες (rollers) οι οποίες γυρνώντας «τραβούν» το χαρτί προς το εσωτερικό του εκτυπωτή. Μπορούμε να τις δούμε τις περισσότερες φορές – ανάλογα με τον εκτυπωτή που διαθέτουμε – σε λειτουργία κατά τη διάρκεια μιας εκτύπωσης, αν σκύψουμε και κοιτάξουμε παράλληλα με το επίπεδο του χαρτιού προς το εσωτερικό του εκτυπωτή. Οι παραπάνω «ρόδες», κυρίως αν χρησιμοποιούμε τον εκτυπωτή μας συχνά και ακόμα πιο εύκολα, αν εκτυπώνουμε και από τις δύο όψεις συχνά, λερώνονται με «σκληρή βρωμιά» η οποία δεν φεύγει με τη χρήση.

Σαν αποτέλεσμα, στις εκτυπώσεις εμφανίζονται μακρόσυρτα σημάδια, ή το χαρτί δεν «τραβιέται» σωστά ή και καθόλου. Θα χρειαστείτε 2-3 μπατονέτες (για τον καθαρισμό αυτιών) και καθαρό (λευκό) οινόπνευμα. Ποτίστε τη μπατονέτα με οινόπνευμα και δώστε εντολή για μια εκτύπωση. Σκοπός είναι να τραβιέται το χαρτί και να γυρνάνε τα ροδάκια ώστε να μπορείτε να τα καθαρίσετε γύρω γύρω. Έτσι μην εκτυπώνετε παρά μόνο ένα γράμμα ή μια γραμμή. Ακόμα καλύτερα, αν ο εκτυπωτής σας διαθέτει κουμπί τροφοδότησης «Feed», πατήστε το και όσο ο εκτυπωτής «τραβάει» το χαρτί, εσείς πρέπει να πιέζετε ελαφρά τη μπατονέτα πάνω σε κάθε ροδάκι. Επαναλάβετε μέχρι να καθαρίσουν όλα τα ροδάκια.

Στο τέλος, αν διαθέτετε σπρέι πεπιεσμένου αέρα, ανοίξτε όλα τα καπάκια του εκτυπωτή και φυσήξτε απ’ όλες τις μεριές ώστε σκόνη και χνούδια να φύγουν μέσα από τον εκτυπωτή. Αν ο εκτυπωτής σας βρίσκεται σε περιβάλλον γραφείου, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην πέσει μέσα από κάποιο άνοιγμα του κάποιο μικρό αντικείμενο. Μολύβια και στυλό, μικρά ή μεγάλα, αλλά κυρίως συνδετήρες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του εκτυπωτή σας. Σε περίπτωση που ένα απ’ αυτά τα αντικείμενα πέσει μέσα στον εκτυπωτή σας, σε καμιά περίπτωση μην τον λειτουργήσετε με την ελπίδα να βγάλετε το αντικείμενο γιατί θα προκαλέσετε μεγάλη ζημιά. Το αντικείμενο πρέπει οπωσδήποτε να βγει πριν ο εκτυπωτής ξαναδουλέψει.

Συντήρηση κεφαλών και ακροφυσίων

Οι εκτυπωτές δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη συντήρηση εκτός από έναν απλό καθαρισμό τον οποίο μπορείτε να κάνετε μόνοι σας και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος. Τα περισσότερα εγχειρίδια των εκτυπωτών αν καθίσετε και τα διαβάσετε γράφουν αναλυτικά πως μπορείτε να καθαρίσετε τον εκτυπωτή σας τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με ασφάλεια. Διαβάστε το εγχειρίδιο του εκτυπωτή σας για να δείτε αναλυτικά πως να κάνετε έναν γενικό καθαρισμό με ασφάλεια. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε το εγχειρίδιο του εκτυπωτή σας μπορείτε να τον καθαρίσετε εξωτερικά με ένα μαλακό πανί και ένα απλό καθαριστικό υγρό το οποίο να μην περιέχει καυστικά στοιχεία και σας κάνει ζημιά στο χρώμα του εκτυπωτή και που μπορείτε να το βρείτε σε κάποιο Super Market της περιοχής σας. Ένα καλό καθαριστικό είναι και το καθαριστικό των τζαμιών αλλά για κάθε ενδεχόμενο χρησιμοποιήστε λίγο σε μια άκρη στο κάτω μέρος του εκτυπωτή σας ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν κάνει κάποια αλλοίωση ή ζημιά στο χρώμα του εκτυπωτή σας και αφού δείτε ότι δεν το επηρεάζει καθαρίστε τον εκτυπωτή σας με το καθαριστικό αυτό και με ένα μαλακό πανί. Με το ίδιο καθαριστικό μπορείτε να καθαρίσετε και το εσωτερικό του εκτυπωτή σας ανοίγοντας το καπάκι του σε σημεία που πιθανόν είναι λερωμένα από μελάνια ή από ότι άλλο δείτε στο εσωτερικό του. Το εσωτερικό του εκτυπωτή μπορείτε κάλλιστα να μην το καθαρίσετε και ποτέ όσα χρόνια και αν έχετε το μηχάνημα αυτό και να μην σας δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα.

Για την συντήρηση των κεφαλών το μόνο που χρειάζονται είναι ένας απαλός καθαρισμός της περιοχής των ακροφυσίων των κεφαλών με ένα βρεγμένο χαρτομάντιλο κατά προτίμηση με ζεστό νερό βρύσης, ώστε να αφαιρεθούν τυχών υπολείμματα μελανιών τα οποία έχουν κολλήσει ή έχουν ξεραθεί στην περιοχή αυτή των ακροφυσίων. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε χημικά για την δουλειά αυτή όπως οινόπνευμα, ασετόν, βενζίνη ή οποιοδήποτε διαλυτικό γιατί θα καταστρέψετε τα ακροφύσια.